Οι Έλληνες βρίσκονται στη πρώτη θέση στην τηλεπικοινωνιακή δαπάνη σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ. Ξόδεψαν 5,5 δισ. ευρώ το 2019 σε τηλεπικοινωνίες / Πηγή: Pixabay
Πρωτιά -αρνητική για άλλη μία χρονιά- καταγράφει το κόστος των τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα.
Τα στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat για το 2019 δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία για το πόσα περισσότερα πληρώνουν οι Έλληνες για επικοινωνίες, καθώς η εν λόγω δαπάνη ήταν η υψηλότερη, ή η τρίτη υψηλότερη, μεταξύ των 27 χωρών-μελών της Ε.Ε., ανάλογα με τον εξεταζόμενο δείκτη.
Συγκεκριμένα, η Ελλάδα εμφανίζεται στην πρώτη θέση της Ε.Ε. αναφορικά με την τηλεπικοινωνιακή δαπάνη ως ποσοστό του ΑΕΠ και στη τρίτη θέση ως ποσοστό της ετήσιας καταναλωτικής δαπάνης.
Με τον όρο επικοινωνίες, η Eurostat εννοεί ταχυδρομικές υπηρεσίες, σταθερή και κινητή τηλεφωνία, καθώς και εξοπλισμό και υπηρεσίες τηλεομοιοτυπίας (φαξ). Για τις συγκεκριμένες υπηρεσίες το 2019 οι Ελληνες ξόδεψαν το σχεδόν 5,5 δισ. ευρώ (για την ακρίβεια 5.496,8 εκατ. ευρώ με βάση προσωρινά στοιχεία), ποσό που αντιστοιχεί στο 3,0% του εγχώριου ΑΕΠ και στο 3,9% της ετήσιας καταναλωτικής τους δαπάνης. Μόνον στη Βουλγαρία και στην Κροατία τα νοικοκυριά δαπανούν περισσότερα από την Ελλάδα για επικοινωνίες, σε αναλογία με την ετήσια καταναλωτική τους δαπάνη (4,7% και 4,0% αντίστοιχα).
Μάλιστα, το περσινό ποσό που ξόδεψαν οι Έλληνες είναι υψηλότερο σε σχέση με το αντίστοιχο του 2018, που είχε διαμορφωθεί σε 5,25 δισ. ευρώ, ενώ συγκρίνοντας τα στοιχεία της τελευταίας δεκαετίας, φαίνεται πως τα αρνητικά ρεκόρ που καταγράφονται σε ότι αφορά το κόστος των επικοινωνιών δεν είναι κάτι καινούργιο. Και ο λόγος είναι ότι ως ποσοστό του ΑΕΠ παραμένει σχεδόν πάντοτε πάνω από το 3%, εκτός από πέρυσι που ήταν ακριβώς 3%, ενώ ως ποσοστό της συνολικής ετήσιας καταναλωτικής δαπάνης παραμένει κοντά στο 4% και τα προηγούμενα χρόνια παραπάνω.
Σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ οι τηλεπικοινωνίες ως ποσοστό της συνολικής ετήσιας καταναλωτικής δαπάνης στην Ελλάδα ήταν κατά 56,4% ακριβότερες το 2019.
Αντίθετα με την Ελλάδα, στο Λουξεμβούργο, την Ιρλανδία και τη Δανία η τηλεπικοινωνιακή δαπάνη αντιστοιχεί κάτω από το 1% του ΑΕΠ. Στο Λουξεμβούργο είναι μόλις 0,4% του ΑΕΠ, ενώ ως ποσοστό της συνολικής ετήσιας καταναλωτικής δαπάνης διαμορφώνεται στο 1,3%.
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον Δείκτη Ψηφιακής Ετοιμότητας των κρατών-μελών (Digital Economy and Society Index – DESI) η χώρα μας κατετάγη προτελευταία (27η) στην Ευρωπαϊκή Ένωση στον Δείκτη Ψηφιακής Ετοιμότητας, που μετράει σειρά στοιχείων, από την ταχύτητα και το κόστος πρόσβασης στο Διαδίκτυο μέχρι τη διείσδυση των νέων τεχνολογιών σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, τις ψηφιακές δεξιότητες των πολιτών, κ.α.
Πηγή: imerisia.gr