Έντονες διακυμάνσεις, ισχυρές πιέσεις αλλά και άμυνες από δεικτοβαρείς τίτλους επιφύλαξε η τελευταία συνεδρίαση της πρώτης εβδομάδας του 2021 για το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο έκλεισε με οριακές απώλειες, υποκύπτοντας στην πτώση αρκετών μετοχών του.
Της Αλεξάνδρας Τόμπρα
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,09% στις 819,27 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 812,81 μονάδων (-0,88%) και 826,60 μονάδων (+0,80%). Ο τζίρος ανήλθε στα 82 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 52,6 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 9,88 εκατ. τεμάχια.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,13%, στις 1.950,62 μονάδες, ενώ στο -0,37% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.123,58 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,95% στις 501,07 μονάδες.
Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,27%, με τον FTSE 25 να ενισχύεται κατά 0,82%. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες -3,45%.
Το Χρηματιστήριο άρχισε με κέρδη έως και 0,80%, διολίσθησε μετά τις 11:30 έως το -0,88% και τελικά έκλεισε ελαφρώς κάτω από τις 820 μονάδες, δίνοντας όμως το μήνυμα ότι μπορεί να απορροφήσει τις διορθωτικές πιέσεις που εκδηλώνονται. Αυτή ήταν η εικόνα της αγοράς σήμερα, η οποία διαχειρίστηκε με οριακές απώλειες τελικά την πτώση σημαντικών μετοχών, όπως ήταν η Εθνική.
Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι ο Γενικός Δείκτης έχει βρει τα πατήματά του για να διατηρήσει τα επίπεδα των 820 μονάδων, ώστε να κατοχυρώσει και αυτή την αντίσταση πριν οδηγηθεί προς τις 850 μονάδες. Δεν είναι λίγοι οι τίτλοι που δείχνουν σημάδια κόπωσης, ενώ όπως έχουν επισημάνει οι περισσότεροι αναλυτές, η αγορά δείχνει να θέλει να αφομοιώσει τα επίπεδα πριν δοκιμάσει για τα υψηλότερα. Ήταν η ίδια κίνηση άλλωστε που επιβεβαιώθηκε και στα προηγούμενα επίπεδα αντίστασης και ειδικά στα πλησίον των 800 μονάδων.
Όπως επισημαίνει ο Λουκάς Παπαϊωάννου της Fast Finance, η εναλλαγή πρωταγωνιστών συνεχίζεται, με βασικό στόχο τη διατήρηση της αγοράς στα τρέχοντα επίπεδα, καθώς οι τραπεζικές μετοχές, προς το παρόν αδυνατούν να εγγράψουν νεότερα υψηλά, εμφανίζοντας ελαφρά κόπωση. Μεσομακροπρόθεσμα η τάση συνεχίζει να παραμένει ανοδική και δεν απειλείται.
Όμως τασικά τεχνικά εργαλεία εμφανίζουν, τόσο στους βασικούς Δείκτες όσο και σε αρκετές μετοχές, πρώιμα σημάδια αδυναμίας, φέρνοντας μια πιθανή διορθωτική κίνηση εγγύτερα. Επιπρόσθετα έχουν προσεγγιστεί σημαντικές αντιστάσεις και θα χρειαστούν πρόσθετα καύσιμα, για έγκυρη διάσπαση των 850 μονάδων του ΓΔ και συνέχιση της ανοδικής κίνησης. Τυχόν διορθωτική κίνηση θα αποτελέσει ευκαιρία επανατοποθετήσεων, για όσους πούλησαν ή δεν επιβιβάστηκαν στο 1ο ανοδικό κύμα.
Την κόπωση στον τραπεζικό κλάδο, επιβεβαίωσε και ο Απόστολος Μάνθος της Aenaon Markets, επισημαίνοντας ότι μετά την αδυναμία του στη ζώνη αντίστασης των 550 με 538 μονάδων, αναλώνοντας τις δυνάμεις του στο να “χτίσει” ένα προπύργιο αγοραστικών δυνάμεων πέριξ του επιπέδου στήριξης των 500 με 490 μονάδων.
Σύμφωνα με τον ίδιο, στο μηνιαίο διάγραμμα τιμών έχει αποτυπωθεί ένας ιδανικός πλαγιοανοδικός σχηματισμός “σημαίας”, που μπορεί ανά πάσα στιγμή να διασπαστεί ανοδικά, ωθώντας τον Τραπεζικό Δείκτη σε ένα ταξίδι, που μπορεί να ταρακουνήσει συθέμελα το ταμπλό του ελληνικού χρηματιστηρίου μιας που το επόμενο ισχυρό σημείο αντίστασης μετά τις 550 μονάδες εντοπίζεται στις 670 μονάδες ή σχεδόν 30% υψηλότερα από τις τωρινές τιμές διαπραγμάτευσης.
Ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, η Εθνική έκλεισε με απώλειες 3,24%, με τη Λάμδα και την Alpha Bank να ακολουθούν με -2,63% και -2,10% αντίστοιχα. Άνω του 1% ήταν η πτώση σε ΟΛΠ, Μυτιληναίο, Ελλάκτωρ, ΑΔΜΗΕ, Jumbo, ΓΕΚ Τέρνα και Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΕΧΑΕ, Βιοχάλκο και ΟΤΕ.
Στον αντιποδα, Coca Cola και Τέρνα Ενεργειακή έκλεισαν με κέρδη 2,44% και 2,07% αντίστοιχα, με τη Eurobank να κάνει τη διαφορά στον κλάδο της με άνοδο 1,49%. Ήπια κέρδη σημείωσαν οι Motor Oil, ΔΕΗ, Titan, ΟΠΑΠ, Σαράντης, Πειραιώς, Φουρλής και Aegean. Χωρίς μεταβολή έκλεισε η ΕΥΔΑΠ.
Πηγή: capital.gr